tisdag 10 december 2013

Alzheimer

På NO:n ska vi jobba med olika sorters hjärnskador, och jag ska fokusera på en hjärnsjukdom, Alzheimer. 

Alzheimer är en sjukdom som man kan få när man blir äldre. Alois Alzheimer var den första människan som beskrev Alzheimers sjukdom, det gjorde han 1906, därför heter sjukdomen så. Aolis var en tysk läkare.
Genom att man får Alzheimer så leder det till demens. I Sveriges befolkning har cirka 140 000 människor demenssjukdom, och cirka 60% av dem har Alzheimer, alltså så är det cirka 84 000 människor i Sverige som har Alzheimers sjukdom. Så man kan också få Demens av andra orsaker.
Det går inte att bota Alzheimer, det har man kvar hela livet. Alzheimer är en dödlig sjukdom och den genomsnittliga överlevnadstiden är sju år.

Symtom
Genom att man får Demens så börjar det med att man kan få svårare att prata och komma på ord när man pratar med någon annan. Sedan så klarar man inte av lätta saker, som till exempel att knyta skosnören och så kan man glömma bort hur man gör andra saker. Till slut kommer den drabbade inte att kunna klara av sig själv och måste vårdas.  Man får större risk att få Alzheimer när man blir gammal.

Varför?
Man får Alzheimers sjukdom genom att nervceller i hjärnan dör för tidigt. Det finns inga botemedel mor sjukdomen, men det finns medicin som gör att man kan må bättre i början av sjukdomen.


Hjärnan till vänster är en hjärna utan Alzheimer, och hjärnan till höger har Alzheimer.

fredag 29 november 2013

17/11-13

Idag har jag hunnit att göra samma sak som igår, fast med knytbanden och nackbandet.

Jag började med att nåla fast mönsterpappret med knapplålar. När hela alla nackband och knytband ska man vika dem på mitten och sy ihop i symaskin, men det hann jag inte idag.

När jag är klar med att nåla fast så ser det ut såhär.


Men eftersom att jag skulle göra två knytband så vek jag allting, sedan använde jag mig av en fliskrita och en piffikus och ritade 1 centimeter utanför mösterpappret, så att jag skulle få fram sömsmånet. Sömsmån är en kant på t.ex ett plagg som man sedan viker in och syr i symaskin. Jag tror att man gör det för att det inte ska fransa sig.

Jag klippte med en tygsax. Men att klippa i detta sträva tyget när det var dubbelt var väldigt jobbigt. Men nu så har jag gjort klart två knytband.

Sedan gjorde jag samma sak igen till nackbandet, fast jag vek inte det dubbelt nu, för att jag skulle bara ha ett nackband.


torsdag 28 november 2013

Tolka förklädets uttryck

Jag kommer inte att hinna skriva klart allt om förklädet till bloggen, så jag har bara några dagar på mig. Jag vet ju inte hur den kommer att se ut än, men jag ska föröka att tolka den så som jag har tänkt mig att förklädet ska se ut. 

Jag tror att förklädet kommer att se komiskt ut, med tanke på att fickan på magen kommer att vara spenar och att resten kommer att ha ko mönster. Jag tror inte att jag har sett något sånt förkläde i mitt liv.

tisdag 26 november 2013

16/11-13

Nu har jag valt tyg och jag bestämde mig för att ha ett vitt tyg, för att det ska vara en svartvit kossa och att ha vit som grund blir nog bäst tror jag, för att det blir lättast att textiltrycka på. Jag letade upp tre olika sorters vitt tyg, klippte ut en liten bit av varje, så att jag skulle kunna känna och jämföra alla tre tyger.


Det blev den som är imitten, för att det kändes som om att det var bäst till ett förkläde, för att det var väldigt strävt, mer sltstarkt och mer ko - vitaktig.

Mästa sak jag gjorde var att nåla fast mitt mönsterpapper av halva förklädet. Jag vikte tyget dubbelt så skulle det bli hela förklädet. Här använde jag tygsax, knappnålar, piffikus och fliskrita. Jag började med att nåla fast mönsterpappret och använde mig sedan av en piffikus så att jag skulle rita en centimeter utanför runt om hela mönsterpappret som skulle bli sömsmånen. Sen skulle jag klippa ut hela förklädet längst de blåa linjerna från fliskritan, Men eftersom att tyget var väldigt starkt och strävt så var det väldigt jobbigt att klippa i.

Så här såg det ut när jag hade klippt ut den, tagit bort nålarna och veklat ut den. Den blev ungefär ner till knäna som jag ville.



Bygga högtalare


Nu har vi gjort klart högtalaren. Vi klippte en två meters lång koppartråd och virade runt röret som vi gjorde förra gången av papper, men vi lämnade kvar cirka 15 centimeter i varje ända. Det skulle vara tillräckligt stort för att magneten ska kunna glida lätt fram och tillbaka genom röret. Sedan klippte vi jack längst ner på röret så att vi lätt skulle kunna limma fast röret på trattens topp. 
Sedan skulle vi löda. Det gjorde man med en lödpenna, eller så kan man kalla det för lödkolv. Då tog vi två 15 centimeter långa svarta sladdar och så tog vi en sax och pillade bort cirka två centimeter på båda ändarna.  man skulle löda ihop koppartråden och ändsladdarna. Man höll en lödtenn över ändarna och smälte lödtennen så att det smälta lödtennet skulle stelna fast på koppartråden och sladdarna så att det satt ihop. 
På baksidan gjorde vi hål. Det vara bara de svarta sladdarna som skulle gå igenom hålen. Det sista vi gjorde var att vi tejpade fast en plåtbit så att magneten skulle fastna på den. 

Sedan skulle vi testa om det kom ljud ur den. Det gjorde den, vi blev godkända! 

Mitt och Emmas samarbete har varit både bra och dåligt. En lektion så samarbetade vi inte mycket alla, men de andra lektionerna tyckte jag att det fungerade bra, då hade vi väldigt bra samarbete.

onsdag 20 november 2013

Bygga högtalare

Idag har samarbetet fungerat rätt så bra, men jag tycker att det fungerade bättre föra gången, det bara känns så. vi har hunnit att vira runt 2 meter koppartråd runt röret aav pappret som vi gjorde förra gången. Vi har hunnit att tejpa fast den på tratten och sedan tejpa fast tratten på lådan. Men eftersom att plast inte leder ström, så måste man skrapa bort plasten i båda ändarna med t.ex en sax.


Här är allt vi gjort idag.

tratten blev för liten för lådan, men min lärare sa att det inte gjorde så mycket.

Bygga högtalare

Vi ska börja på ett projekt med att bygga högtalare. Vi delade på lärgruppperna så att vi skulle jobba två och två. Jag jobbar med Emma Lindecrantz. Än så länge tycker jag att arbetet har fungerat bra. 

Idag har vi hunnit klippa ut lådan och tratten till högtalaren.

Här är mallen till lådan.

Vi klipper alla hela linjer, strecklinjerna ska bara vikas. Vi limmar ihop lådan med trälim.
Här är mallen till tratten.


Nu har vi limmat ihop tratten med trälim.


här är röret som vi gjorde av papper som ska sitta på tratten.







tisdag 19 november 2013

Min ritning

Här är min ritning till förklädet. Men jag ritade bara måttet på längden och bredden, för att det fanns redan en ritning på ett förkläde i slöjdsalen, som jag fick använda. Men jag ska givetvis designa den själv och så har jag satt ut egna mått så stor som jag vill ha den. Jag kommer bara att utgå ifrån ritningen på förklädet i slöjdsalen. Om jag ska sätta på mig den så kommer den att bli ungefär ner till knäna. 

3 designer

Jag tog förklädet som jag hade ritat och satte det mot ett fönster. Då tog jag ett vitt papper och satte det mot förklädet. Jag ritade av det två gånger så att jag ska kunna designa den på tre olika sätt. 

Jag råkade rita en till, men jag hade ju redan designat en när jag ritade tre skisser på prdukter jag ville tillverka. 
På den första valde jag att rita en hel kossa, på den andra ritade jag bara ett ko huvud, och på den tredje ritade jag ett ko mönster, och att fickan skulle föreställa ett juver. 
Jag valde att tillverka det tredje förslaget, ko mönstret, för att om man ska textiltrycka någon av dem andra två så skulle det vara väldigt svårt och pilligt. Jag tycker ju också såklart att ett ko mönster och ett juver till ficka blir mer roligare och mer livligt än om man skulle tillverka något av dem andra förslagen. Jag tror också för skojs skull att jag ska fylla spenarna med vadd så kommer det att se ännu roligare och livligare ut.

onsdag 13 november 2013

3 skisser




Jag tänke på tre olika produkter. Ett förkläde, en kudde och ett överkast i lappteknik.

 Jag valde att inte göra ett överkast för att det kommer bli väldigt stort och svårt att sy i symaskin.

Sedan så stod det mellan förkläde och en kudde. Jag valde att inte göra en kudde för att jag tycker att en kudde är alldeles för enkel att göra, årskus 3 nivå.


och eftersom att det måste ha temat familjen så valde jag att göra ett förkläde för att jag tror att en hel familj kommer att ha mer nytta av ett förkläde än en kudde och ett överkast.

tisdag 12 november 2013

Inspiration och val

Nu har vi temat familjen, så jag skulle fundera ut någonting inom temat familjen, någonting som en hel familj kan använda. Först funderade jag på att göra det vanligaste, en kudde, men jag ville att det skulle vara något nytt. Det tog halva lektionen, men jag bestämde mig för att göra ett förkläde. Ett förkläde i köket kommer alla i familjen kunna använda dagligen. själva förklädet kommer jag också att ha ett tema till. Jag sitter och funderar på tre saker:
Bondgårdstema, för att min pappa är mjölkbonde, jultema, för att det är jul om en månad och åtta dagar, eller tema familjen på den med, man kan t.ex skriva alla namn i familjen.
Men när jag bestämde mig blev det bondgårdstema! Jag kom på att jag skulle kunna göra ett  vanligt  förkläde, men att jag ska textiltrycka förklädet till en kossa. Jag söker runt på google bilder för att få mer inspiration och idéer. Men jag kanske ändrar mig ikväll, kanske vill jag göra något annat, eller med något annat tema.

Jag har skissat upp ett litet exempel på hur jag skulle kunna designa mitt förkläde. Men jag kanske ska ha en stor eller två små fickor mitt på förklädet.

Kossan är emellertid väldigt liten, men det är ju bara en skiss, inte en ritning.



onsdag 6 november 2013

Textiltekniker



Idag har vi själva fått pröva och expremetera olika sorters textiltryck. Det var roligt och enkelt. Här kommer lite bilder.







Detta är min grupps tryckeri

Detta äe andra gruppens tryckeri

Vi prövade alla tekniker som bi lärde oss igår. Jag har använt bokplast, textilstämpel, makeringtejp, textilfärg, textilpennor och slumgummi






tisdag 5 november 2013

Olika tekniker

vi har gått igenom några olika tekniker, textiltrycksteori. vi har fått se hur man ska hantera teknikerna. Det är textilpennor, stämplar, maskeringstejpsreservation och bokplastreservation.

Vi började med textilpennor. skillnaden mellan textilpennor och pappertuchpennor är att om man tar vatten på tyg som man målat med en pappertuchpenna så rinner det ut, det gör det också på textilpennorna, men för att det ska vara kvar i tvättmaskin och liknande så måste man värmebehandla det. Det gör man genom att stryka arbetet i cirka fem minuter med ett strykjärn.
En textilpenna


Sedan lärde vi oss om att stämpla. Det gör man med hjälp av en skumgummimaddrass, textilfärg, en stämpel ( och en palett, men det är inte tvunget )
då börjar man med att hälla i lite färg i paletten eller direkt på skumgummit. Sedan duttar man på lite färg på stämplen. Man fortsätter genom att ta stämplen och lägger den på ett tyg och trycker fast hårt. 

Sedan fick vi lära oss om maskeringtejpreservation. Då använder man maskeringstejp, stupplare eller skumgummi.


Då börjar man med att tejpa fast tejp på ett tyg, det kan bli t.ex en symbol eller en bokstav. Men dock kan man bara göra raka symboler eller bokstäver. För att göra runda bokstäver och symboler måste man använda tekniken bokplastreservation, men det kommer senare.
Så om man t.ex väljer att göra ett "V" så måste man ju då göra bokstaven tjock. Efter det häller man i lite textilfärg i paletten och tar antingen en stupplare eller skumgummi. Det rekomenderas att ta skumgummi, för jag lärde mig att om man tar det får man mer tryck med handen. 
Och så duttar man på färg på V:et. Om det blir för mycket färg så tar man bara en papperstuss och duttar av lite färg. Och till sist så tar man av tejpen, och så är det färdigt!


Den sista trycktekniken jag lärde mig var bokplastreservation. En fördel med bokplastreservation är att man kan trycka runda former ock symboler. Med maskeringtejp kan man inte göra ett "B" för att det är för runt. 
Detta använder man då:
Stupplare eller skumgummi, bokplast, textilfärg, penna och sax

så här ser bokplast ut. Man ritar på de rutiga pappret och sedan klippper man ut det och så tar man bort pappret och så kan man sätta fast det.

Då ska man börja med med att klippa ut symbolen. Men eftersom att man klipper ut symbolen och sätter fast den på tyget så kommer det att bli spegelvänt. Först trodde jag att man skulle klippa ut en spegelvänd symbol, med det kommer ju inte bli så fint. Då löser man det genom att rita upp t.ex ett "B" på ett papper, sedan använder man sig av ett ljusbord. Genom att lägga B:et på ljusbordet så blir det spelgelvänt. Då tar man bokplasten och ritar av den. Men om det är t.ec ett "A" så behöver man inte använda ett ljusbord, för den är lika på båda sidorna. Sedan kan man klippa ut den, ta bort pappret på bokplasten och sätta fast plasten på tyget. Då tar man och duttar på lite färg med hjälp av skumgummi eller en stupplare. När man är färdig tar man bara bort plasten.

Dennis Andersson