tisdag 5 november 2013

Olika tekniker

vi har gått igenom några olika tekniker, textiltrycksteori. vi har fått se hur man ska hantera teknikerna. Det är textilpennor, stämplar, maskeringstejpsreservation och bokplastreservation.

Vi började med textilpennor. skillnaden mellan textilpennor och pappertuchpennor är att om man tar vatten på tyg som man målat med en pappertuchpenna så rinner det ut, det gör det också på textilpennorna, men för att det ska vara kvar i tvättmaskin och liknande så måste man värmebehandla det. Det gör man genom att stryka arbetet i cirka fem minuter med ett strykjärn.
En textilpenna


Sedan lärde vi oss om att stämpla. Det gör man med hjälp av en skumgummimaddrass, textilfärg, en stämpel ( och en palett, men det är inte tvunget )
då börjar man med att hälla i lite färg i paletten eller direkt på skumgummit. Sedan duttar man på lite färg på stämplen. Man fortsätter genom att ta stämplen och lägger den på ett tyg och trycker fast hårt. 

Sedan fick vi lära oss om maskeringtejpreservation. Då använder man maskeringstejp, stupplare eller skumgummi.


Då börjar man med att tejpa fast tejp på ett tyg, det kan bli t.ex en symbol eller en bokstav. Men dock kan man bara göra raka symboler eller bokstäver. För att göra runda bokstäver och symboler måste man använda tekniken bokplastreservation, men det kommer senare.
Så om man t.ex väljer att göra ett "V" så måste man ju då göra bokstaven tjock. Efter det häller man i lite textilfärg i paletten och tar antingen en stupplare eller skumgummi. Det rekomenderas att ta skumgummi, för jag lärde mig att om man tar det får man mer tryck med handen. 
Och så duttar man på färg på V:et. Om det blir för mycket färg så tar man bara en papperstuss och duttar av lite färg. Och till sist så tar man av tejpen, och så är det färdigt!


Den sista trycktekniken jag lärde mig var bokplastreservation. En fördel med bokplastreservation är att man kan trycka runda former ock symboler. Med maskeringtejp kan man inte göra ett "B" för att det är för runt. 
Detta använder man då:
Stupplare eller skumgummi, bokplast, textilfärg, penna och sax

så här ser bokplast ut. Man ritar på de rutiga pappret och sedan klippper man ut det och så tar man bort pappret och så kan man sätta fast det.

Då ska man börja med med att klippa ut symbolen. Men eftersom att man klipper ut symbolen och sätter fast den på tyget så kommer det att bli spegelvänt. Först trodde jag att man skulle klippa ut en spegelvänd symbol, med det kommer ju inte bli så fint. Då löser man det genom att rita upp t.ex ett "B" på ett papper, sedan använder man sig av ett ljusbord. Genom att lägga B:et på ljusbordet så blir det spelgelvänt. Då tar man bokplasten och ritar av den. Men om det är t.ec ett "A" så behöver man inte använda ett ljusbord, för den är lika på båda sidorna. Sedan kan man klippa ut den, ta bort pappret på bokplasten och sätta fast plasten på tyget. Då tar man och duttar på lite färg med hjälp av skumgummi eller en stupplare. När man är färdig tar man bara bort plasten.

Dennis Andersson















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar