onsdag 10 december 2014

Syslöjd ht 2014

Syslöjd - utvärdering

På syslöjden 2014 har vi fått lära oss hur man vävar och stickar.

När vi vävde lärde jag mig hur man trär en vävram ( en rund träcirkel med 25 hål ). Då använde man en mattvarp som är en stark tråd. Man trär mattvarpen vid ett hål, sedan trädde man genom det motsatta hålet, sedan gick man ett steg åt ena hållet och trädde genom motsatta sidan. När man trädde ramen använder man en ryanål som är lite grövre än en vanlig broderinål. Det gick rätt så snabbt för mig eftersom jag sedan innan är van vid att använda tråd.

    När vi vävde använde vi oss inte av vävtråd, utan vi skulle återanvända material. Att återanvända material är bra för miljön eftersom tygen eller trådarna antagligen är gjorda på en fabrik som släpper ut massa avgaser, så det är bra att ta vara på så mycket som möjligt. Jag använde mig av plastpåsar, rullar från gamla filmer och gammalt tyg som jag klippte i smala remsor.

     När man väver går man bara över, under över trådarna hela tiden. Först visste jag inte hur jag skulle byta material. Så under halva cirkeln hade jag bara fortsatt med det andra materialet utan att fästa ändarna på något vis. Efter det lärde jag mig hur man bytte färg. Det som var roligt med detta var att jag egentligen aldrig tänkte på att färgerna skulle passa! Jag bara slängde in olika material och färger och tyckte det blev bra ändå.

På de yttersta varven använder man sig av en mattvarp, så att det ska bli en snygg avslutning. Allra sist sydde jag en kant med ett akrylgarn.

   Jag tror jag var lite för hårdhänt när jag skulle väva in mattvarpen och det resulterade i att jag fick ett litet kupolformat arbete. Men eftersom vi bara vävde för att testa det spelade inte det någon större roll.

Slutresultatet. Och som det syns på bilden har jag inte tänkt på att färgerna ska passa.

Det var lite lättare att sticka, eftersom jag redan kunde det. När man stickar använde man sig av stickor, jag använde nummer fyra. Vi fick testa på aviga maskor (am), räta maskor (rm), enkel resårstickning, vanlig resårstickning och slätstickning. Jag använde mig av ett neongult akrylgarn

   När man stickar räta maskor får man den räta maskan mot sig, alltså den som ser ut som ett "V". När man stickar aviga får man den motsatta sidan mot sig. Jag tycker att det är lättare med räta maskor för då behöver man inte tänka på att garnet ska vara framför stickan.

   Enkel resårstickning innebär att man stickar en rät, en avig, en rät, en avig osv. Då drar det ihop sig lite. Men vanlig resårstickning innebär att man gör två aviga, två räta, två aviga, två räta osv. Då drar det ihop sig lite mer. Jag föredrar vanlig resår eftersom det syns mer att det är resår då. Det finns ofta resår i ändarna på en tröja, då man vill att det ska dra ihop sig. Då tycker jag att det ska synas lite.

  På slätstickning stickar man vartannat varv avigt och vartannat rät. Då får man hela tiden den vågiga sidan som avigsida, och man får alla "V" på rätsidan. Då blir det lite slätare än om man bara skulle göra räta. Det är ofta den tekniken som finns på tröjor, men då är det maskintillverkat så det är väldigt smått.

    När jag skulle börja med den enkla resårstickningen visste jag inte hur jag skulle ändra varv, så det blev fel. Alltså där det skulle vara en rät maska blev det en avig. Det blev mosstickning, då blir det lite "bulligt". Där fick jag lära mig hur det ska se ut om man gör en avig och en rät maska. Men att lära sig mosstickning är väl inte så dumt?

Men det är ju inte roligt att bara fortsätta sticka hela tiden när man redan kan det, så nästa gång ska jag pröva på olika mönster, till exempel flätor eller reliefmönster. Då får jag en lite mer utmanande uppgift.
Maskorna längst ner är bara räta och de maskorna där uppe är slätstickning + ett varv mosstickning.


Sluresultatet. Nerifrån - upp: räta maskor, slätstickning, ett varv mosstickning, enkel resår, vanlig resår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar