fredag 24 oktober 2014

Utvärdering av trä- och metallslöjd

Metallarbete ht 14 ~ träslöjd

Under träslöjden ht 2014 skulle vi göra ett metallarbete med en bakgrund. Detta är min utvärdering.

1. Jag ville göra någonting som representerade mig själv. Först tänkte jag på stjärntecken - då skulle jag göra Jungfrun - men så dök det upp kinesiska stjärntecken, då min var en orm. Jag tyckte det lät bra och letade upp olika bilder på internet. Jag valde den ormen till höger eftersom den skulle bli lättast att göra ( trodde jag ), och för att den var häftigast med tanke på att den satt upp och var beredd att hugga. Som detaljerna på ormen tänkte jag sätta nitar.

 När jag tog bort barken på sidorna behöll jag grunderna till barken, för att jag ville ha kvar känslan av skog och trä i slutet. Läraren sågade runda kanter på träet i bandsågen så att den skulle bli trevligare att se på när den hänger på väggen. Jag oljade träet eftersom jag ville ha kvar känslan av skog och trä samt för att det inte finns någon vanlig färg som jag tycker passar till koppar*. 

Jag valde att ha en vanlig upphängnings anordning med bara en krok eftersom mitt arbete är väldigt litet i förhållande till alla andras arbeten som behöver två krokar. Tanken på att sätta dit nitar som dekoration på ormen slängdes i papperskorgen när tiden inte räckte till. Istället för nitar som dekoration valde jag ett snabbare alternativ - polera ormen. Jag brände in namn och årtal på baksidan.                                                                              * man oljar föremål av trä för att ha kvar den naturliga färgen och för att skydda det. Om man smutsar ner en träbit som inte är oljad är det inte lätt att få bort.


2. Den del av världen som har mest koppar är Cypern. Den heter faktiskt " Cuprum " på latin, som betyder " metallen från Cypern ". I Sverige har vi en koppargruva som heter Falu koppargruva.
   Men jag tycker att koppar är någonting man egentligen hittar i vilket land som helst. Men idag ser man inte lika mycket av koppar, för jag tycker att det har bytts ut väldigt mycket till andra sorts metaller ( t.ex järn och aluminium ).
   Eftersom jag inte fick min inspiration ifrån något riktigt föremål har jag inte sett någonting som liknar mitt arbete, inte ens i andra material.

Falu koppargruva




3. Dessa verktyg har jag använt under mitt arbete:

Fogsvans - såga ut träbiten av al med
Skölp - gröpa ur träet med
Plåtsax - klippa ut plåt med
Guldsmedsax - klippa plåt med ( lite smidigare än plåtsaxen )
Polerhammare* - forma kopparplåten med
Stämjärn - ta bort barken på träbiten
Filkov - spänna fast delarna med vid lödningen
Rundtång - böja tråd med
Radiotång - böja tråd med
Avbitare - klippa metalltråd med
Putshyvel - få jämna sidor på träbiten
Borrmaskin - borrar man hål med
Syl - markerar man hål med innan man borrar
Enkelgradig fil - filar man metall med
Skruvmejsel - skruvar i skruv med
Hammare - hamrar man spik med

*polerhammare ska inte användas till att hamra med spik av järn, eftersom det förstör den glansiga yta som behövs för att inte plåten ska få en annorlunda form och färg.

4. Jag har använt mig av materialen Al och Koppar.
   Om Koppar har jag lärt mig att om man vill polera sitt arbete som jag gjorde, måste man spraya på ett lager klarlack för att det inte ska börja oxidera och åter bli lire gammaldags som den koppar man kan se i vissa hem, vilket också kan vara snyggt. Jag har lärt mig att om man ska löda ihop delar av koppar måste man se till att de ligger exakt kant i kant, vilket inte alltid är så lätt.
   Materialet Al som jag använde som bakgrund till arbetet har jag inte lärt mig något om, eftersom det inte var så viktigt i arbetet.

5. När min ritning var klar insåg jag att det måste var större delar till ormen ( den skulle göras i tre delar ). Delarna måste vara större för att de ska kunna gå över varandra och lödas ihop. Jag löste det genom att kopiera upp större delar.
När jag skulle löda ihop de tre delarna på ormen var de inte jämna i kanterna. Om man ska löda ihop två delar får det inte vara något mellanrum mellan delarna, eftersom det inte fäster något då. Jag löste detta genom att forma delarna med en polerhammare ( jag höll på med detta i över en lektion ) tills delarna var tillräckligt jämna för att spänna fast dem med filklovar som jag använde under lödningen.
   När jag skulle hyvla bakgrunden så att den skulle bli rak, så var den för böjd för att kunna hyvlas. Jag sågade ut en ny bit och läraren tog den i en rikt och planhyvel så att den fick släta sidor.
 

6. Jag har använt mig av dessa tekniker:
Löda ( med lödkolv, men jag använde gasol eftersom det gick snabbare )
Såga ( fogsvans )
Gröpa ur trä ( skölp )
Hamra ( hammare )
Forma plåt ( polerhammare )
Hyvla ( putshyvel )
Plåtklippning ( plåtsax eller guldsmedsax )
Fila ( enkelgradig fil vid metallarbetenr )
Olja ( pensel )




Jag tycker att det har varit roligt att lära sig att arbeta med koppar. Men det är inte så smidigt att arbeta med metall som när man arbetar med t.ex trä.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar