måndag 20 oktober 2014

Lucy

Lucy är en förhistorisk människa som levde för ca 3 miljoner år sedan. Man har hittat hennes skelett i Etiopien och kan därför se hur de levde och gick på den tiden.

Uppgifter
1. Hennes skelett är likt vårt från halsen ner till fötterna. Hon kunde alltså gå upprätt på två ben.
2. Det blir stor friktion och så blir det varmt
3. De skrapade fram skelettet. För att ta reda på hur gammal Lucy var använde de metoden kol 14. I det flesta material finns det en radioaktiv isotop. Isotopen går sönder och radioaktiviteten minskar. En forskare beräknar åldern på fyndet genom att mäta radioaktiviteten.
  DNA-analys använder arkeologerna för att ta reda på vilken folkgrupp Lucy hörde till.
5. Kniven, göra upp eld och de lärde sig att äta från både växt- och djurriket så att de slapp svälta och kunde föröka sig mer.
6. Hon levde för 3 miljoner år sedan i Etiopien. Hon grävdes upp av Amerikanska forskare år 1974. Hennes skelett var likadant som oss från halsen till fötterna. Hon sov uppe i träd på nätterna. Hon kunde inte prata, utan gav bara ifrån sig små läten för att locka eller varna.

Människan brukar jorden

1. Människan kom på att istället för att flytta runt efter maten, alltså djur och odling, kunde de börja odla det själva. De levde alltså på ett och samma ställe hela tiden. De blev bönder. Bonde betyder "bofast". Herdarna som flyttade runt med sina hjordar kallades för nomader.

2. Stenknackare, krukmakare, timmermän och bronsgjutare var vanligt.

3. De visade oss hur deras vardagsliv såg ut. T.ex om de ritade en bisonoxe så betydde det att de jagade bisonoxe. Det visade även att de var intresserade av konst och kultur.

6. Jag skulle ha försökt uppfinna något lättare redskap att hacka axen med. Männsikorna på bilden böjer sig ner för att hacka det. Om man ska hacka en hel åker skadar man ryggen väldigt mycket. Jag skulle sätta t.ex en pinne på flintkniven så att man kunde stå upprätt.

Mesopotamien

1. De var gudarnas språkrör. De gick upp till toppen av templet för att prata med gudarna och berättade sedan det för folket. Prästerna visste vad gudarna ville och därför respekterade alla dem.

2. Det är Iran, Irak, Syrien, Turkiet och Saudarabien

Sumererna

1. Hjulet, vagnen, tidräkningen och kilskriften. Det heter kilskrift för att man använder en kil till att skriva det.

2. Det var ordning i samhället eftersom de hade lagar. Det fanns en bank vid templet so, ordnade köp och lån. Det fanns inga pengar, men istället använde man en stång av guld eller silver och vägde den, Ju tyngre den var ju mer var den värd. Ibland stämplade man värdet på biten. Man betalade med det.

3. De har gett oss den kunskap vi har om sumererna. De kan berätta vad som levde då, hur de bodde osv. Ungefär samma som cro-magnon- målningarna, men istället för bilder som föreställer t.ex en oxe som de ritat över en hel grottvägg har det skrivit på en liten lertavla. Tavlorna berättar om gudar och myter, skola, handel och arbetsliv. Att de hade lagar och regler. De berättar vad kungarna har uträttat. Om lån och köp

4. Det är under våren efter vinterns regn och snösmältningen uppe i bergen. Det är inte bra att få allt vatten då eftersom säden ör mogen och ska då skördas, men de sparar allt vatten så att de kan få vattnet när det behövs, t.ex när det blir torka under sommaren.

5. Det var Sumererna som uppfann t.ex hjulet, kilskriften och tidräkningen. De utgjorde grunden till vårt levnadsätt som vi lever i idag. Men bara tidräkningen utgör en stor förändring. Inte bara tidräkningen i sig, utan om vi inte skulle haft tidräkning skulle kanske inte klockan vara uppfunnen, för vem skulle komma på idén om en klocka utan tidräkning? Vem skulle kommit på bilen utan hjulet?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar