torsdag 20 november 2014

Destillering av kaffe

Destillering av kaffe

Uppgift: vi ska destillera utspätt kaffe och få fram vanligt vatte

Hypotes: vi tror att vattnet och kaffet kommer att skilja sig från varandra, men att vattnet forfarande kommer att vara lite grumligt och brunaktig, eftersom man inte helt kan göra rent vatten med bara de hjälpmedlen som vi har. För att få fram rent dricksvatten behövs det mycket mer hjälpmedel.

Kemikalier : vi har inga kemikalier.

Material:  2 st E-kolvar, 2 st klämmor, 1 gummislang, 1 tratt, 1 gasolbrännare, 1 dl kaffe och 2 stativ.

Utförande: vi hällde i 1 dl kaffe i en av e-kolvarna. Den andra lät vi stå tom eftersom vattnet ska fyllas i den senare. vi spände fast e-kolvarna i var sitt stativ. Vi kopplade en gummislang mellan e-kolvarna och i ena änden av gummislangen satte vi fast en tratt så att vattnet i gasform lättare ska fångas upp. Sedan ställde vi en gasolbrännare under e-kolven som innehöll kaffet. Vi lät det börja koka.


Resultat: vi fick klart vatten i den andra e-kolven. Det var inte det minsta färgat som vi trodde först.

Slutsats: i kaffe finns det vatten och många olika färgämnen m.m. Eftersom vatten kan övergå till gasform så går det genom slangen och till andra e-kolven som gasform, när den kommer till andra e-kolven svalnar det av och övergår till flytande form. Alla andra färgämnen stannar då kvar på bottnen i den första e-kolven. Kaffet har destillerat.

Felkällor: vi skulle kunna vara lite mer nogranna med att fånga upp vattenångan, eftersom att det bara blev cirka 1 msk vatten i slutet.

Labbkompisar: Emmie och Emelie A. Samarbetet fumgerade bra med själva labborationen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar