måndag 24 november 2014

Egypten - flodkulturen

Sida 27
1. När sommarens regn i bergen gör att Nilen svämmar över i juli så att det blir lättare att så när floden drar sig tillbaka i november. Nilen mynnar ut i Medelhavet så den drar sig alltså mot norr. Man använder Nilen till att transportera varor med båtar.

2. Det var stjärnan Sirius som dök upp och sean försvann och syntes inte till på 365 dagar, det är så året bildades.

Sida 29
2. Att de bygger så stora gravar för en person! Nu gräver vi bara en grav ju. Även för att de var sp noga med att ingen skulle ta sig in till Faraos gravkammare.

torsdag 20 november 2014

Destillering av kaffe

Destillering av kaffe

Uppgift: vi ska destillera utspätt kaffe och få fram vanligt vatte

Hypotes: vi tror att vattnet och kaffet kommer att skilja sig från varandra, men att vattnet forfarande kommer att vara lite grumligt och brunaktig, eftersom man inte helt kan göra rent vatten med bara de hjälpmedlen som vi har. För att få fram rent dricksvatten behövs det mycket mer hjälpmedel.

Kemikalier : vi har inga kemikalier.

Material:  2 st E-kolvar, 2 st klämmor, 1 gummislang, 1 tratt, 1 gasolbrännare, 1 dl kaffe och 2 stativ.

Utförande: vi hällde i 1 dl kaffe i en av e-kolvarna. Den andra lät vi stå tom eftersom vattnet ska fyllas i den senare. vi spände fast e-kolvarna i var sitt stativ. Vi kopplade en gummislang mellan e-kolvarna och i ena änden av gummislangen satte vi fast en tratt så att vattnet i gasform lättare ska fångas upp. Sedan ställde vi en gasolbrännare under e-kolven som innehöll kaffet. Vi lät det börja koka.


Resultat: vi fick klart vatten i den andra e-kolven. Det var inte det minsta färgat som vi trodde först.

Slutsats: i kaffe finns det vatten och många olika färgämnen m.m. Eftersom vatten kan övergå till gasform så går det genom slangen och till andra e-kolven som gasform, när den kommer till andra e-kolven svalnar det av och övergår till flytande form. Alla andra färgämnen stannar då kvar på bottnen i den första e-kolven. Kaffet har destillerat.

Felkällor: vi skulle kunna vara lite mer nogranna med att fånga upp vattenångan, eftersom att det bara blev cirka 1 msk vatten i slutet.

Labbkompisar: Emmie och Emelie A. Samarbetet fumgerade bra med själva labborationen.




torsdag 6 november 2014

Snabbkristall med UREA 6/11-2014

Uppgift: vi skulle göra en labb för att framställa kristaller och se hur snabbt man kan göra det.

Syfte: vi ska lära oss hur man kan göra kristaller och hur snabbt kristallerna kan utvecklas och bli stora.

Det finns ingen hypotes eftersom vi visste vad som skulle hända.

Kemikalier:
UREA
Polyvinylalkohol
Diskmedel

Materiel:
2 msk UREA
2 krm polyvinylalkohol
3 tsk kokande vatten
5 droppar diskmedel
1 bomullsrondel
1 svart pappersark

Utförande:
Vi blandade 2 msk urea med 2 krm polyvinylalkohol. Vi tog 5 droppar diskmedel och blandade i. Vi tilsatte 1 tsk kokande vatten och blandade ordentligt och tillsatte de resterande 2 tsk kokande vatten och blandade ordentligt.
  Vi satte bomullsrondellen på det svarta papperarket. Vi hällde 1 tsk av blandningen på bomullsrondellen och antecknade tiden.
 Sedan väntade vi. När vi började kl 08.50 såg det ut såhär:
Kl 09.00 såg det ut såhär:
09.10 såg det ut såhär:
Kl 09.20 såg der ut såhär:
Om man kollade i en lupp såg det ut såhär kl 09.20:







onsdag 5 november 2014

Syslöjd


Vi har börjat väva av rester från t.ex tyg, plastpåsar, alltså återanvändning. Vi började med att trä en cirkelformad vävram. Det var 25 hål som skulle träs rakt fram.
 När jag började väva visste jag inte hur man skulle byta färg/material. Jag fortsatte bara vanligt med en annan färg istället för att fästa den först. När jag började med det ljusblåa lärde jag mig hur man skulle göra.