torsdag 23 april 2015

Labbrapport - den brinnande sedeln

Material: 
2 bägare
1 degeltång
100 ml t-sprit
62 ml t-sprit + 38 ml vatten
Tändstickor
Papperssedel

Utförande:
Vi doppar en sedel i bägare nummer 1 som innehåller 100 ml t-sprit. Sedan tar vi upp den med en degeltång och låter den droppa av. Efter det antänder vi den med en tändsticka och ser var som händer.

Sedan gör vi samma sak med bägare nummer 2 och ser vad som händer.

Resultat:
Bägare nummer ett som bara innehöll t-sprit brann mycket lättare än bägare nummer 2 som innehöll t-sprit blandat med vatten.

Slutsats: bägare två brann inte eftersom vatten inte brinner.

Felkällor:
När vi skulle antända sedel 1 höll vi den ovanför bägaren istället för under fläkten (det gick lite för fort). Då började också bägaren med t-sprit att brinna. Och när vi skulle elda sedel 2 lät vi den avdunsta för mycket innan vi satte eld på den.

Av: Dennis och Emelie A

torsdag 2 april 2015

Försök med koksalt



Hypotes: jag tror att doppelektronens lampa kommer att lysa, eftersom vattnet leder el. När vi filtrerar allting tror jag att det kommer att smaka vanligt salt eftersom jag inte tror att saltet påverkas av kokningen. När vi doppar ner doppelektronen i den filtrerade saltlösningen tror jag inte att lampan kommer att lysa eftersom vattnet är borta, och el kan inte ledas om det inte finns något vatten. Vatten är en jättebra ledning av el.

Uppgift: vi ska se vad koksaltet har för egenskaper

Syfte: vi ska lära oss vad koksaltet har för egenskaper

Kemikalier: vi har inga kemikalier

Materiel: en bägare 250 ml, en tratt, ett filterpapper, en doppelektron, koksalt och vatten

Utförande: vi häller 150 ml varmt vatten eftersom saltet löser sig lättare i varm vatten. Sedan häller vi 1,5 msk salt i vattnet. Sedan stoppar vi ner doppelektronen i vattnet och kollar vad som händer. Sedan filtrerar vi vattnet i en tratt och stoppar ner doppelektronen igen och kollar vad som händer.

Resultat: lampan på doppelektronen lös båda gånger.


Slutsats: salt är uppdelat i natrium och klorid (NaCl). När saltet löser sig i vattnet delas det upp. Elektronerna får då möjlighet att röra sig fritt i vätskan och vattnet kan då leda el.

Felkällor: detta var en så kort och enkel laboration att det inte blev några felkällor.

Labbkompis: Emmie Svensson. Jag tycker att samarbetet fungerade bra eftersom vi brukar jobba ihop.